Til hovedinnhold

Downlights

Downlights egner seg godt når du trenger mye lys, men også ønsker muligheten for stemningsbelysning. Det finnes løsninger for de fleste for å bytte ut eldre downlights til nye LED downlights. Våre elektrikere kan bistå med råd og montering for en løsning som passer dine behov.

Downlight, lyslist og lampe i stue. foto
Foto: Lyskomponenter
  • Fleksibel lyssetting
  • Energieffektiv
  • Lang levetid

Downlights som de fleste kjenner til i dag er opprinnelig laget for å fremheve bilder og andre ting man ønsker skal være godt synlig i et rom.

Mange bruker downlights som hovedbelysning i forskjellige rom, noe som selvsagt ikke er noe problem. Men har man litt for mange, og kun downlights i et rom kan effekten med downlights vaskes litt ut. I oppholdsrom burde man ha en variert belysning som fungerer til de forskjellige gjøremål gjennom året.

Når bør du velge downlights?

God lysmengde

Du bør velge downlights i rom og soner hvor du trenger forholdvis mye lys. De brukes ofte i stue, kjøkken og bad, men også i gang og soverom. Det finnes downlights til bruk utendørs, og til større lokaler finnes det store downlights.

Stemningsbelysning

Når du monterer downlights så velger du ofte dimmer i stedet for bryter sånn at du kan variere lysstyrken, og dermed kan du også bruke dem i soner hvor du ønsker stemningsbelysning. Å kombinere med lamper og spotter er vanlig, for å få en god belysning både generelt og på spesifikke punkter i rommet.

Tre bilder av ulike løsninger for downlights fra SG Armaturen. Stue, gang og garderobe. Foto
Ulike downlights til ulik stemning i ulike rom. (Foto: SG Armaturen)

Tilgang til taket

I og med at downlights monteres i selve taket så er det mest praktisk å montere dem når du kan komme til med ledninger i taket. Enten når taket i rommet skiftes, eller når du har et gulv i rommet over som du kan åpne for å legge rør og ledninger derfra.

Viktig å tenke på når du skal ha downlights

Krav og regler

Bad og våtrom

Dersom du skal montere downlights i områder du vet kan være utsatt for fukt (i våtrom innenfor 120 cm fra dusj, og 60 cm fra vask) så må du sjekke om downlightsen er beregnet for dette. Det anbefales downlights som er merket med IP44 eller høyere. Når downlightsen er tett trekker heller ikke fukten gjennom downlightsen og inn i taket.

Belysning fra SG Armaturen installert på et mørkt bad, moderne bad. Foto.
Foto: SG Armaturen

Utendørs

På samme måte som på badet så kan downlights bli utsatt for fukt når du plasserer dem utendørs.

Høyde i rommet

De fleste downlights er tilpasset vanlig takhøyde på omkring 240 cm. Har du vesentlig høyere tak enn dette bør du høre med våre elektrikere om bedre alternativer. Det kan være spot og lamper som gir opplys er et bedre alternativ.

Elektriker sjekker at alt stemmer med downlight. Foto.

Plassering og antall

Hvor mange downlights du trenger og hvordan de skal plasseres avhenger av romtypen. Du bør plassere downlights ut fra hvor du trenger lys og hva du ønsker skal være godt synlig når man kommer inn i rommet. Dette vil ofte være en bedre løsning enn å spre downlightsene jevnt ut i rommet.

Kjøkken

På kjøkkenet er det viktig at både plassering og antall downlights gir optimalt arbeidslys når du trenger det.

  • Plasser downlights over kjøkkenbenken slik at du ikke skygger for lyset når du står og lager mat.

  • Monter dimmer sånn at du kan dempe lyset når du er ferdig med å lage mat og skal kose deg videre på kjøkkenet.

  • Mørk benkeplate og mørke farger krever mer lys.

En flott kombinasjon med downlights og led-striper på kjøkkenet. Foto.

Bad

I tillegg til at antall og plassering sørger for god belysning på badet, er det også viktig at du plasserer downlightsene riktig i forhold til dusj og badekar.

  • Monter mer lys ved vasken enn ved for eksempel badekaret.

  • Tenk på hvordan lyset treffer speil og andre blanke flater.

  • Hvis man skal ha dusj med stort «hode» burde ikke downlights sentreres i dusjen. Da kan det være en bedre løsning med en downlights på hver side av dusjarmaturen.

  • Ved bruk av mørke fliser og farger vil det kreves mer lys.

Stue

I stua kan det være smart å tenke flere soner, slik at du har ekstra fleksibilitet og lyser opp der du ønsker lys i stedet for hele rommet.

  • Prøv å dele stua inn i soner slik at lys over tv og lys på motstående vegg fra TV kan styres hver for seg. Da er det enklere å tilpasse lyset til en god film kveld.

  • Over sofa må du passe på at downlightsene ikke lyser rett i hodet på dem som sitter i sofaen, men heller plassere dem nærme og vinkle dem mot veggen.

  • Normalt plasseres downlights 30 – 60 cm fra veggen, og det er type downlights som avgjør plasseringen. Det kan være ulik spredning av lyset fra ulike downlights, og det er noen som kan vinkles. Avstanden mellom downlights er ofte 80-90 eller 120cm da dette som regel tilpasses lekter og bjelkelaget i taket.

  • Husk at downlights i utgangspunktet er laget for å fremheve det man ønsker å se i et rom, som en vegg, plante, maleri, peis eller annet.

Downlights i stuetak. Bilde
Foto: SG Armaturen (SG Armaturen)

Design og funksjonalitet

Fargevalg

Downlights er i seg selv designet for å være diskret montert i taket. Men du får dem i de mest vanlige fargene som sort, hvitt og metall, og du kan også få downlights med for eksempel gullfarget reflektor (stripen inne i downlightsen mellom ytterkanten og selve lyskilden). Velg et design som passer inn i resten av interiøret. Det er fullt mulig å bytte downlights senere, om du skulle finne på å male taket i en ny farge.

Det finnes også designrammer du kan montere på downlights, som gjør at de blir en sterkere del av interiøret.

Justeringsmulighet

Noen downlights kan justeres sånn at de lyser litt på skrå. Dette er blant annet nyttig når du har downlights i nærheten av sofakroken.

Monteringskasse i taket – eller ikke

Før du bestiller downlights må du sjekke om de du ønsker kan monteres rett i isolasjonen, eller om de må monteres med en kasse rundt seg for å holde isolasjonen unna downlightsen. Våre elektrikere kan hjelpe deg å sjekke dette sånn at du ikke ender opp med feil type.

Kjøkken med store sorte downlight kombinert med lyslist. Foto

Kan du installere downlights selv?

Du kan gjøre noe av jobben enklere for elektrikeren, men det er elektrikeren som må gjøre alt som er knyttet til det elektriske anlegget. Avtal med din elektriker hva du selv kan bidra med.

Dette kan du gjøre selv

  • Dersom gammelt tak skal rives der hvor du vil ha downlightsene, kan du gjøre det selv.

  • Dersom du har avtalt med elektrikeren hvor det skal være rør og kasser så kan du plassere dem på rett plass.

Dette må elektrikeren gjøre

  • Trekke ledningene og sørge for at det elektriske anlegget er koblet riktig.

  • Montere downlightsene.

  • Koble opp brytere og dimmere.

Elektriker sjekke plassering til flere downlights- Foto

Pris for downlights

Downlightsene

Downlights kan variere i pris, men normalt er det rimeligere enn mange andre lamper. Det som avgjør prisen er ofte hvor mange du trenger.

Antall

Det er viktig å tenke nøye på plassering og lyse opp de stedene du trenger lys, og ikke bare plassere downlights jevnt over hele rommet.

Levetid

Levetiden på downlights burde være minst 50 000 timer. Det vil si at de fungerer ved normal bruk 15-25år (eller frem til neste oppussing).

Kjøkkenbelysning lamper og downlights, samt led stripe under kjøkkenbenken. Foto

Annet materiell

Du trenger dimmere, ledninger og diverse annet elektrisk materiell for å få glede av downlightsene. Dimmerne koster mer enn downlightsene, og de trådløse koster mer enn de tradisjonelle. Til gjengjeld sparer du monteringstid og ledninger ved å velge trådløst.

Montering

Det du betaler for er oppmøte/kjøring, arbeidstimer og dokumentasjon. Timeprisen varierer over landet. Husk at dersom du har planlagt godt så vil elektrikeren bruke mindre tid, og totalprisen din vil derfor bli lavere.

Spesielt dersom du er i gang med en renovering, så kan du gjøre jobben enklere for elektrikeren. Vi anbefaler deg å planlegge dette sammen med elektrikeren på en befaring. Det er da det er enklest å se hvor mye jobb det vil ta og hva du selv kan gjøre.

Bestill befaring eller installering

Er du klar for å installere downlights, eller ønsker du befaring først? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og montering.

Kontakt elektriker nå